da Dansk

Casa Milà

Karakteristisk for Casa Milà er de organiske og naturlige former, som Gaudí brugte i sit design, og hans stil kaldes også catalansk modernisme. Under designet var modernisten Antoni Gaudí på højden af ​​sin karriere, og det var hans sidste civile design, inden han startede arbejdet med Sagrada Familia. Designet blev bestilt af den velhavende industrimand Pere Milà, der senere besatte første sal i dette kompleks. Gaudi havde nogle kampe med hr. Milà om smag, så Gaudi forlod projektet, før det blev afsluttet. Dengang viste rummets ikke-kantede former sig at gøre lejlighederne svære at leje ud.

Alle billetter og ture

Efter grundig overvejelse har vi udvalgt de bedste ture til Casa Milà med vores partner Getyourguide. Disse ture tilbyder den bedste oplevelse for dansk og engelsktalende besøgende.

Højdepunkter

Facade
Den imponerende bygning på otte etager ligner et koralrev, der stiger fra et dybt hav, med balustrader, der minder om tang eller måske en bølget sandstrand. Men Barcelonanerne fik snart tilnavnet Gaudís mystiske, udskårne kalkstruktur La Pedrera, hvilket betyder stenbrud.

Den karakteristiske facade af Casa Milà består af store stykker kalksten. Disse er rent dekorative, de understøtter ikke selve bygningen og understøttes sådan set af de imponerende søjler, der er så typiske for Gaudí. Dette gjorde det muligt at konstruere ikke færre end 150 vinduer, så der kunne komme en overflod af lys ind i boligerne.

Lejlighed
Et besøg i La Pedrera giver dig et indblik i, hvordan det velhavende borgerskab levede i Barcelona i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede. Du kan besøge en af ​​lejlighederne på fjerde sal. Det indre af dette hus er nøjagtigt som husene i den velhavende middelklasse på det tidspunkt. Se de forskellige værelser, de møbler, der blev brugt dengang, men også de ornamenter, Gaudí påførte. Virkelig specielt at se! Vidste du, at andre lejligheder i komplekset stadig er beboet?

På fjerde sal finder du også et audiovisuelt show om Barcelona og de lynhurtige ændringer i løbet af den tid.

Tagterrasse
Der er ikke færre end tredive skorstene og to ventilationstårne ​​på tagterrassen på Casa Milà. Her kan du for eksempel se tæt på, hvad en absolut mester Gaudí var i trencadis, mosaikker på hollandsk. Tag for eksempel et kig på den mørkegrønne dekoration på nogle tårne, lavet af skår af grønt glas fra flasker cava.

En af skorstene viser et hjerte, der peger på Reus, Gaudís hjemby. På en anden skorsten finder du også et hjerte og en tåre, der peger i retning af Sagrada Família. Eksperter siger, at tåren repræsenterer Gaudís sorg, fordi han vidste, at han aldrig ville være i stand til at færdiggøre sin elskede kirke på egen hånd.

Casa Milà: En kort historie

Casa Milà blev bygget mellem 1906 og 1912 efter ordre fra Pere Milà, en catalansk forretningsmand og mand til den velhavende enke Rosario Segimon i Aryells. I sladderkredsen i Barcelona blev det selvfølgelig straks hvisket, at han kun ville have giftet sig med Segimon for hendes formue.

Milà var dybt imponeret over den excentriske Casa Batlló, også af Gaudí og kan beundres længere nede på samme gade. Gaudí fik carte blanche og fuldstændig kreativ frihed, men dette blev hurtigt en kilde til voldsom konflikt og førte til arkitektens afgang, før huset stod færdigt.

Kritik vs beundring

Desværre var Milàs beundring for den egenartede arkitekt ikke delt af alle, der var hovedsageligt en atmosfære af uforståelse. Efter færdiggørelsen af ​​La Pedrera i 1912 modtog han en storm af kritik, fordi hans mærkelige konstruktion, så misforstået af offentligheden, ville reducere værdien af ​​husene på det luksuriøse Passeig de Gràcia. La Pedrera blev latterliggjort og latterliggjort af mange. Det viste sig også ikke at være nogen let opgave at finde lejere til lejlighederne. Ifølge ejeren skyldtes dette de klodset runde former.

Den salige jomfru Maria

Gaudí selv var allerede ude af billedet på det tidspunkt, for i 1910 kom han i et skænderi med Milà om en niche med den hellige jomfru Maria, der ville placere den meget religiøse Gaudí på facaden af ​​Casa Milà. Religion var ikke særlig populær på det tidspunkt, og Milà var fast besluttet, der kom ikke noget ud af det. Gaudí forlod ejendommen for aldrig at vende tilbage og mistede sig helt i sin elskede Sagrada Família.

Men efter dette nægtede Milà at betale Gaudís gebyr, og Gaudí gik til retten, der ved hjælp af en tolk som Gaudí nægtede at tale på et andet sprog end catalansk, afgjorde i hans favør. Som følge heraf måtte Milà optage pant i sin Casa Milà for at kunne hæve beløbet på ikke mindre end 105.000 pesetas, en formue dengang.

Casa Milà genvandt først popularitet hos offentligheden, efter at den kom i besiddelse af den catalanske bank Caixa Catalunya i 1986, som investerede 53,5 millioner euro i La Pedrera. To år tidligere, i 1984, anerkendte Unesco Casa Milà sammen med Casa Batlló, La Sagrada Família, Palau Güell og Park Güell som verdens kulturarv.

renovation

I 2014 blev en større renovering af Casa Milà igangsat under ledelse af Fundación Catalunya-La Pedrera. Mursten for mursten blev hele facaden rengjort og repareret. Og så stolt præsenteret som ny for offentligheden.

Sådan kommer du til Casa Milà

La Pedrera ligger en kort gåtur fra metrostationen Diagonal, som betjener to linjer (L3 Green Line og L5 Blue Line).

Adskillige busser stopper også lige foran Casa Milà (V15, V17, H10, H8, 7, 22, 24, 6, 33, 34), foruden den meget komfortable Bus Turístic, Barcelonas hop on hop off bus.

For at komme til Casa Mila direkte fra Casa Batlló skal du blot gå 500 meter i nordlig retning langs Passeig de Gracia (orienter dig ved at følge kirken på Tibidabo-bjerget).

Eller, hvis du foretrækker at starte fra Plaça Catalunya, vil det tage omkring 15 minutter til fods (ca. 1 km langs Passeig de Gracia).

FAQ: Casa Milà

Casa Milà “La Pedrera”
Provença, 261 – 265
08008 Barcelona
902202138

Du behøver ikke en billet for at beundre facaden. Det anbefales dog at besøge interiøret. Du får adgang til en af ​​de ni møblerede lejligheder, forskellige udstillingsrum, herunder Espai Gaudí med en permanent udstilling om arkitektens arbejde, særlige gårde og selvfølgelig det spektakulære tag med skorstene og tårne.

Selv før La Pedrera åbner, er der ofte en lang kø: det er faktisk normalt travlt. Der er en særlig mulighed for at besøge Casa Milà tidligt om morgenen, og det er normalt roligere derefter.

I sommermånederne er det tilrådeligt ikke at gå midt på dagen, fordi det kan være meget varmt på tagterrassen.

Der er også mulighed for at besøge La Pedrera om aftenen. Farverne er meget forskellige, og under et sådant aftenbesøg kan du se et imponerende lysshow på taget.

Load More