da Dansk

Notre Dame

Notre-Dame er en imponerende katedral bygget i tidlig gotisk stil på øen midt på Seinen, ‘Ile de la Cité’, i centrum af Paris. Katedralen blev bestilt af biskop Maurice de Sully i Louis VIIs tid. Grundstenen blev anbragt af pave Alexander III i 1163. Byggeriet blev afsluttet i 1345. De to ufærdige tårne ​​i katedralen kan bestiges, hvilket giver dig en smuk udsigt over byen. Inde i kirken er et smukt og stort orgel, der består af mere end 7000 rør. Tre relikvier af Kristus opbevares i Notre-Dame: et stykke af Jesu kors, hans tornekrone og en af ​​de søm, som han siges at have været korsfæstet med.

Alle billetter og ture

Efter grundig overvejelse har vi udvalgt de bedste ture til Notre Dame med vores partner Getyourguide. Disse ture tilbyder den bedste oplevelse for dansk og engelsktalende besøgende.

Højdepunkter

Når du står foran Notre Dame, aner du ikke, at du faktisk står oven på et af de mest interessante steder i Paris. Île de la Cité er stedet, hvor Paris blev født, og lige under dig er en skjult arkæologisk krypt. Her finder du rester af de første parisiske bosættelser, der har været skjult i århundreder. Nu er de en del af et underjordisk museum, hvor du som besøgende kan tage et kig.

De mange historiske kunstskatte, de smukke vinduesrosetter, de legendariske gargoyles og udsigten over Latinerkvarteret, La Tour Montparnasse og Seinen gør et besøg i katedralen virkelig umagen værd. Notre-Dame, men også det hyggelige torv foran det, er blandt de mest værdifulde attraktioner i Paris.

Bogen “The Hunchback of Notre-Dame”, skrevet af Victor Hugo i 1831, ligger næsten udelukkende i katedralen og gav Notre-Dame de Paris verdensberømmelse. Det handler om whistleblowerens kærlighed til den smukke sigøjner Esmeralda. Bogen blev lavet til en film flere gange, selv Disney gjorde den til en tegnefilm. Frem for alt vil du utvivlsomt blive mindet om denne særlige figur, der en gang passende skildrede Charles Laughton.

Notre Dame: En kort historie

Byggeren var Mauritius af Sully, biskop af Paris. Han havde støtte fra kong Louis VII af Frankrig og af kapitlet. Biskop De Sully lod først Stefanskatedralen, der lå lige foran den senere Notre-Dame, blive revet ned til jorden. Katedralen blev bygget i det 4. århundrede og udvidet i sine grandiose dimensioner i det 6. eller 7. århundrede, afhængigt af kilderne. Grundstenen til Notre-Dame blev placeret i foråret 1163 (ifølge Memoriale Historiarum af kroniker Jean de Saint-Victor mellem 24. marts og 25. april) af pave Alexander III og Louis VII fra Frankrig.

I 1177 var koret færdigt, og den 19. maj 1182 blev det nye højalter indviet af kardinal Henri de Château-Marçay, den pavelige udsending til Paris og Maurice de Sully. På det tidspunkt blev koret normalt bygget først, så kirken allerede kunne bruges, mens andre stadig skulle bygges. Efter biskop Maurice de Sullys død i 1196 blev konstruktionen af ​​transeptet og skibet startet under hans efterfølger Eudes de Sully. Vesttårnene blev også færdige i midten af ​​1200-tallet, hvorefter arbejdet fortsatte indtil 1345 med interiøret og de strålende kapeller.

I 1793, under den franske revolution, blev katedralen omdøbt til fornuftens tempel. Talrige kunstværker blev stjålet eller ødelagt i denne periode. De 28 statuer af Judas konger på den vestlige facade blev halshugget, fordi de menes at være statuer af franske konger. Efter underskrivelsen af ​​Concordat den 15. juli 1801 blev Notre-Dame igen brugt til hellig messe. Kirken var den første i Frankrig, der blev hævet til en mindre basilika den 27. februar 1805 af pave Pius VII.

Fra 1845 gennemgik katedralen en 23-årig restaurering af Eugène Viollet-le-Duc for at reparere skaden forårsaget af den franske revolution. Viollet-le-Duc erstattede de delvist ødelagte statuer af konger i fronten med statuer designet af ham selv. Han placerede også et nyt krydsstårn eller en flèche på taget af katedralen. Siden 1991 er der et nyt restaureringsprojekt.

Den 15. april 2019 brød en alvorlig brand ud om aftenen under restaureringsarbejde, som hurtigt spredte sig fra det centrale skib. [6] Taget og det centrale spir (fejringstårn) faldt sammen. Resten af ​​bygningen samt en række vigtige kunstskatte kunne stadig reddes. Ingen mennesker blev dræbt ved branden.

FAQ: Notre Dame

+33 (0)1 42 34 56 10.

Cité/Saint-Michel/Hôtel de Ville

6 Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul II

Load More